Monthly Archives: juni 2024

Tämligen lugnt

Idag har jag inte gjort många knop. Jag körde en stund uppe på RC-banan för att sedan klyva lite ved, och därefter har lite tråkigt. Så pass tråkigt att jag tog fram kameran för att hitta lite motiv ute i trädgården. Det var väl inget som direkt talade till mig, men en och annan närbild på blommor lyckades jag fånga på bild.

Eftersom det är ganska regntungt satte jag mig en stund uppe i HQ för att måla en kaross. Det märks att det var ett tag sedan jag målade. Jag gjorde ett flertal missar, men efter några körningar kommer det nog inte märkas.

Björknäs ring för hela slanten

Idag har jag i princip ägnat all tid till RC-banan, även kallad Björknäs ring. Jag började med att såga bort lite grenar för att öppna upp sikten runt alla träd som står mellan förarplatsen och banan. Det har vuxit en hel del sedan jag gallrade sist. Sedan tog jag fram trimmern och snaggade gräset på och runt banan. Efter att ha krattar hela banan hämtade jag stockar för att öka definitionen mellan banan och ruffen. Jag vill försöka skapa en balans mellan naturen och själva banan utan att det ser för skarpt ut. Efter alla år sedan jag först grävde ut och byggde banan har allt runt omkring hunnit återställas och ser faktiskt riktigt bra ut, men det kan bli bättre på vissa delar av banan.

Efter allt arbete körde jag upp några tankar med nitrometan. Precis som med banan, behöver bilen kärlek för att hålla sig i trim. Luftfilter ska bytas och allt smuts ska bort. Alla leder kontrolleras och skadade delar byts ut eller repareras.

Inte så mycket tid under veckan

Jag har jobbat på bortaplan under veckan så jag har inte kunnat påverka så mycket på hemmaplan. Det är alltid lika spännande att komma hem och upptäcka något nytt. Tomatplantorna har säkert vuxit 20 centimeter och tjuvskotten utvecklas i rasande takt bara man vänder bort blicken. Petuniorna som såg bedrövliga ut när jag åkte har repat sig ordentligt efter förra kraftiga regnet. Basilikan når rekordhöjder med dryga halvmetern ovan jord. De gillade tydligen den hästgödsel som jag blandade i jorden. Ute i trädgårdens periferi finns det fortfarande en och annan ståtlig vildblomma som bekänner färg, och zucchinin som jag sådde för drygt en vecka sedan har börjat gro.

En lite mindre upplyftande upptäckt är att ett av takfönsterna i orangeriet har spruckit och ett annat har fyllts med vatten efter ett regn. Någonstans läcker det in och när fönsterkassetten inte har varit tät så har det kommit in vatten. Det är bara att byta rutorna och försöka hitta läckaget och åtgärda. Tur att jag har närmare tjugo fönster i reserv!

Eftersom det har lovats regn har jag pumpat över en kubik vatten från ordinarie vattenmagasin till reservtankarna. Vi får väl se om jag pumpat förgäves. En liten tröst är att solenergin har stått för arbetet, så det kostar inget i monetära mått.

Nu har jag fått en ingivelse att jag ska få i ordning på RC-banan, sätta upp staket runt om och försöka hålla den i skick. Det är en sak att behöva preparera banan efter eget körande, men att varje år behöva ta hand om vad vildsvinen åstadkommer är rätt bökigt och tidskrävande. Nu har jag jämnat till och försökt platta till de värsta ojämnheterna så att man kan köra utan att behöva springa och vända bilen stup i kvarten. Förhoppningsvis hjälper regnet till att göra banan så pass hård att det går att köra på den i helgen.

Mer att göra än att skriva

Just nu hinner jag inte skriva så mycket, utan det får bli lite spridda skurar som vädret. Trädgården sköter sig mer eller mindre själv, men det finns mycket annat att göra också. Det ska bli skönt med semester och kunna “slösa” lite med tiden och bara kunna peta sig i näsan utan att behöva ha dåligt samvete. Jag kan i alla fall konstatera att just nu är det en härlig tid! Tänk om man hade mer av den!

Jag har fått lite tid att ägna mig åt Björknäs Ring – RC-banan, igen. Och jag har hunnit köra två gången efter invigningen. Det är fortfarande en hel del kvar att göra för att banan ska bli optimal, men det går ändå att köra på den. Jag är lite kluven beträffande skicket på banan. Antingen så gör man i ordning den så pass bra att den går att köra fort på utan att man välter, eller så låter man den vara som den är, och bjuds på en utmaning. Jag skulle önska att vildsvinen höll sig borta och inte bökade upp en massa gropar i alla fall. Min fru tycker att jag ska dra ett staket runt, och det kanske ligger någonting i det. När jag ändå höll på mer RC-banan passade jag på att rensa longervolten på ogräs och jämna till efter svingen som bökat även där. Fyrhjulingen som fått stå tillbaka den sista tiden fick sig en ordentlig tvätt och genomgång med tändstiftsbyte, vätskepåfyllning och filterbyten.

Idag har jag förutom att köra en sväng uppe vid RC-banan tillverkat en anordning som clematisen i slottsparken kan klättra på. Efter att ha hämtat fem mindre tallar från skogen och avbarkat dem använde jag ässjan gör att bränna och göra dem tåliga mot röta och väder. Vlad Dracula skulle älska vår trädgård med alla pålar som sticker upp här och var!

Nu är det två veckor kvar till semestern, och jag tror inte att det kommer bli långtråkigt, även om det kan vara bra för kreativiteten!

Trampnarv och lavendel

Idag har nästan hela dagen gått åt till att göra fint i Lilla Stonehenge. Först befriade jag kärleksörten från allt ogräs, och sedan arbetade jag mig igenom hela kullen. Jag planterade jättevallmo och vit lavendel från egna sticklingar vid trappan och satte trampnarv mellan stenarna. För att få en lite tydligare avgränsning grävde jag ner två impregnerade brädor mellan rabatterna och tramstenarna. Trampnarven vill bli trampad på så jag får väl sätta upp en skylt att man ska undvika att gå på stenarna. Uppe på platån vid rosen och tallen planterade jag sticklingar av blå lavendel. Dedt var bara ett fåtal av de sticklingar som jag satte på prov som hade rotat sig. Nu vet jag att det är bäst att ta sticklingarna på våren/sommaren och plantera ut året efter för att få bästa resultat. Klätterrosen kommer att blomma rikligt redan i år som det ser ut. På höger sida av slingergånden planterade jag fem plantor av oktoberaster. Jag kommer successivt att få fason på kullen om jag bara har lite tålamod.

Jag hade vid något svagt tillfälle lovat att placera lite stenar och plantera lite buskar och ormbunkar uppe i slottsparken. Jag fick helt fria händer, så det fick bli enkelt. Det går alltid att göra om senare om man inte skulle vara nöjd. Den första biten va stentransporten kunde jag ta hjälp av Lastman, sedan fick jag ta hjälp av pirran sista biten in för att inte förstöra planteringarna.

Det börjar bli vattenbrist under växthuset, så jag fick pumpa vatten från dammen. Problemet är att det är ganska mycket växtlighet som kommer med från dammen så jag måste filtrera vattnet ner i tankarna. Jag har fått byta och rengöra filtret säkert 20 gånger. Som tur är så har jag flera filtersatser så det går hyfsat smidigt. Det tar bara lite tid.

Jag kunde inte låta bli att göra en verktygstavla till mina kära trädgårdsredskap. Tills vidare får de hänga inne i orangeriet. Då har jag koll på var de är!

Ordning, sådd och fint

Veckan som varit har skiftat i väder. Ena stunden sol och andra störtregn. Det är bra för grönskan och vattenmagasinet som nästan sinade innan det vände. Nu kommer jag nog ändå få ta vatten från dammen och fylla på under växthuset som inte fylls på i samma takt som tankarna bakom maskinhallen.

Jag har fyllt på med lite sådd av morötter, isbergssallat, dill, rädisor rucola, zucchini och rödbetor där det funnits kala jordplättar i trädgården. Egentligen är det väl lite sent, men jag tror att det hinner komma upp så att man kan få njuta lite senare i sommar och höst.

Igår gjorde jag klart inne i maskinhallen med pallställaget. Det är sannerligen inte lätt att få pallarna på plats. I början kör man inte tillräckligt nära så att bakre delen av pallen inte vilar på den bakre balken. Det är väl en träningssak som allt annat. Vikplogen verkar man inte riktigt tänkt till beträffande konstruktionen när den ska hakas av eller på lastmaskinen. Bakkanten går i backen så att man inte lyckas komma under med redskapsfästet. Jag tillverkade ett stödben som man kan använda sig av när plogen inte används.

Det sista jag hann med igår var att hänga upp alla verktygstavlor och göra ett en tavla för spikgubbarna. De har ännu ingen given plats, så det får tills vidare vara inomhus. Idag började jag dagen med att tillverka några hängare för alla oljelampor som hängt på mindre fina krokar. Nu kanske de kan börja användas vid högtidliga stunder.

Resten av dagen har nästan uteslutande använts till att göra klart uppe i lilla Spanien. Först bort med ogräs, sedan på med hö, och till sist uppbindning och stödpinnar till alla paprikaplantor. Förra året var jag lite sent ute med att ge stöd, men nu är jag ute i god tid innan det blir ett problem.

Reparationer och pallställage

På förmiddagen spenderade jag en stund i verkstan för att först reparera en gammal domkraft till en Lotus Europa som står här på gården i ett garage. Ägaren kommer några gånger per år och mekar. I bästa fall åker han till besiktningen och kanske tar en sväng. Jag brukar hjälpa när jag kan. Den här gången var det själva kroken till veven som behövde tillverkas. Jag passade på att byta skaft till hötjugan som jag räddat från den eviga vilan.

Det ser ut som att det kommer bli en hel del paprika i år igen. Många av buskarna har redan 3-4 frukter och flera blommor, så det bådar gott. Äntligen har det kommit lite regn, så nu kan jag andas ut i några dagar till.

På eftermiddagen har jag börjat att bygga pallställage – del 1. Jag var tvungen att jämna till marken innan jag kunde placera ut betongplattorna som ställningen ska stå på. Hörnan har hela tiden präglats av en hög av bråte blandat med pallar som haft antingen halm-pellets eller spån-pellets och någon pall med annat som sedan ska användas i djurhållningen. Nu kanske vi äntligen får lite ordning i denna oordningens skamfläck. JAg fick användning av både Grävis och Lastman.

Konst och ordning

Det blev inte precis som jag föreställt mig. Det blev mycket bättre! Först hade jag tänkt mig en tavla med alla verktyg, men efter lite funderande kom jag fram till att vissa verktyg inte passade med varandra i vare sig användningsområde eller form. Dessutom hade tavlan blivit för stor och svårplacerad. Jag tycker att det är lite spännande när man vet vad tavlan föreställer, men man kan ändå låta fantasin få lite motion. Vad har verktygen skapat och använts till genom sin livstid. Jag tycker att det är en bra tillvaro att beundras istället för att glömmas bort i en låda eller slängas på tippen. Det roliga är att jag inte investerat en enda krona i vare sig material eller motiv. Allt är återvunnet och räddat.

Efter att jag skapat konst återgick jag till att städa verkstan och plocka undan allt från de senaste projekten jag har fokuserat på. Nu är verkstan i ett sådant skick och ordning som gör det enklare att skapa och reparera.

På eftermiddagen tog jag äntligen hand om alla takpannor som stått och ockuperat tvättplattan framför stallet. Det blev totalt fem vändor upp till “utelagret”, och när jag ändå hade lastmaskinen framme rensade jag inne i maskinhallen för att kunna bygga ett pallställage. Både egna och andras synder rensade jag bort. Imorgon ska jag väga in lite trädgårdsplattor som ställningen ska stå på.

Som avslutning på mitt dagsverke tvättade jag lite schabrak när tvättplattan ändå var ledig. Nu ska jag gå och tända grillen så att jag kan laga middag.

Ordning och plantering

Tomatplantan som jag först misshandlade och sedan räddade har rehabiliterat sig och växer sig allt starkare för varje dag som går. Jag har låtit tjuvskotten växa och nypt av den medfarna grenen under för att på så sätt få plantan friskare. Om någon vecka kommer man inte ens märka att det varit något fel på den.

På förmiddagen efter att jag tagit den sedvanliga rundan i trädgården blev jag äntligen klar med allt sorterande av muttrar, bultar och annan hårdvara som legat utspritt på verkstadsgolvet.

På eftermiddagen åkte vi iväg för att införskaffa lite plantor till alla stora krukor som vi fått av svärfar.

Sortera och ordna

På förmiddagen hämtade jag min dotter och några dörrar som ska slipas och målas om. Halvvägs hem passerade vi min svärfar och dotterns morfar för att hämta några stora krukor som inte längre används av tidigare ägare. När ändå släpet var påkopplat stannade vi till och hämtade resterande brädor från rivningshuset. Väl hemma lastade vi av släpet, och sedan dess har jag sorterat skruv, mutter och spik. En av de alla lådor som jag fått med mig hem kunde jag med lite begagnade brädor göra om till en spiklåda med sorteringsfack för alla olika spikar. Omvandling från skrot och skräp till något som är värt tiofalt mer sker genom ordning.

När jag sorterade spikarna hittade jag två figurer som någon bemödat sig med att skapa av smidda spikar. I en annan låda hittade jag ett vajerlås som när man plockar isär det liknar små gulliga dödskallar.