Monthly Archives: oktober 2021

Tech-odling övergår i täckodling

Från automatisk bevattning och ventilation övergår vi nu i lite mer traditionella oldingsformer. Idag införskaffade vi några vitlökar och vårlökar som satts ner i jorden på varsitt håll. Vitlökarna sattes i en av odlingslådorna nere i gropen. Först rensade jag ut lådorna från säsongens odlingsrester. En och annan potatis och några lökar fanns fortfarande kvar i jorden. Än levererar kålplantan, så den fick stå kvar. Lådorna preparerades med stall- och hönsgödsel för att ge en bra start. Tre rader vitlöksklyftor sattes ner i en av lådorna, de resterande får stå orörda till nästa år. Ärt- och bönbågarna flyttades till halvcirkeln för att följa “växelbruksschemat”.

Bönorna som jag tidigare satte kokonger runt togs till vara för att kunna sättas i jorden när den “reder sig”. I år hann vi inte riktigt med att skörda brytbönorna i tid. Det kan bero på att vi haft ett överflöd av tomater. Nästa år ska jag bli bättre på att ta till vara på allt som kommer upp ur jorden. Dillen hann jag inte med att toka innan den vissnade liksom en hel del andra kryddor. Nu är det inte för sent, men det börjar bli lite bråttom. Jag tycker inte att soltorken har fungerat så bra som förra året. Kanske det var mer sol i lutet av kryddperioden, eller så har jag helt enkelt bara varit lat.

Efter att vitlöken kommit ner i jorden och täckts av halm gick jag ut i skogen för att plocka lite trattkantareller. Det blev en hel korg full. Kantarellerna ligger nu och torkar i ugnen samtidigt som ankan tillagas i den andra.

Efter äventyret i skogen rensade jag ut rundeln med solrosor för att ge plats åt lite vårlökar i olika höjd och färg. Det blir spännande att se hur det kommer att bli. Solrosorna tog sig och har varit ett trevligt inslag i trädgården.

Sista tomaterna

Att efter drygt tre månader då man kunnat gå ut i växthuset för att plocka åt sig några färska tomater till en sallad eller sås så är det definitivt över. Idag gjorde jag marmelad av de sista gröna tomaterna som plockades förra veckan i samband med utrensningen av växthuset. Under dagen har jag mestadels spenderat framför datorn för att göra färdigt alla planritningar som behövs i samband med bygganmälan för kaminen som äntligen ska komma på plats. Nu när vi fällt så många granar behöver vi göra något vettigt av dem också. Imorgon ska jag försöka få klart underlaget till orangeriet som blir nästa års höjdpunkt när det kommer till utomhusprojekt. Ett tag lade jag projektet på hyllan då det skulle bli för mycket krångel med pappersarbete, men i veckan skickade jag in min modell till ett företag som specialiserat sig på att sammanställa bygghandlingar, så nu behöver jag fylla i ansökan och skicka in den. Vi får se hur det går.

Det är inte klokt vad mycket man kan hitta på med gröna tomater utan att det smakar vad man skulle föreställa sig att gröna tomater smakar. Eftersom gröna tomater inte smakar så mycket i uppkokat eller uppvärmt tillstånd får man smaksätta men andra ingredienser. Vad sägs om ingefära och espresso? Det kommer att passa utmärkt till nästa ostbricka.

Nu väntas ett antal månader med onödigt mörka kvällar….Då kan det väl vara bra att trösta sig med lite marmelad och ost när all choklad som man bunkrat upp med inför höstdepressionen tagit slut.

Det tar tid med självhushållning

Självhushållning tar tid, men det är fantastiskt kul att lära sig nya saker och prova på olika recept. Idag har jag spenderat större delen av dagen i köket med att ta hand om tomatskörden. Jag har gjort chutney av de större omogna gula tomaterna och lagt in gröna körsbärstomater i olika former. Eftersom jag tyckte att den förra satsen av tomatchutney var lite vek i smaken laddade jag med lite mer chili och mindre av rörsockret. Vi har sparat en hel del burkar som har fått kokas innan de fyllts på med innehåll. Beväpnad med arbetshandskar och plasthandskar utanpå det gör att man enkelt kan hantera burkarna utan att bränna sig.

E har också varit flitig och bakar äppelpajer av den frukt vi fick av svärmor. Det passade bra att jag tog en kortare paus för att plocka lite trattkantareller i skogen medan pajerna tillagades. Jag lyckades på rimlig tid fylla korgen med både trattisar och enstaka gula kantareller. Eftersom trattkantareller inte behöver rensas om man är noggrann med att inte få in skräp i korgen var det en enkel match att fösa in dem i ugnen för torkning till senare användning.

Idag blir det hängmörad anka i apelsin och tomater tillsammans med ris. När man väl styckat upp och stekt ankan sköter den sig själv i ugnen på valfri temperatur.

Jag lyckades ta till vara på hälften av de 9 kilo tomater som jag plockade igår. Tanken är att vi ska spara lite arbete till veckan och ta hand om resten – vi får se vad vi hittar på att göra med dem. Förmodligen blir det tomatmarmelad och “salsa verde” av resten. Jag tittade ut i växthuset och kunde konstatera att det fortfarande ser rätt mysigt ut trots avsaknaden av växtlighet.

Gröna tomater och höststädning i växthuset

Idag har jag spenderat hela dagen i växthuset. Med mössa och flera lager tröjor och byxor blev det snart varmt när temperaturen steg mot 25 grader. Jag plockade tomater i närmare en timme innan jag kunde börja klippa ner plantorna en efter en. Varje gång jag råkade trampa på en fallen tomat skar det i hjärtat. Nåja – jag kommer ändå få tillräckligt med tomater till att spendera några timmar i köket för att koka chutney och marmelad så att det räcker hela vintern. Nu vill jag att det ska bli vår så att man kan sätta igång med nästa odlingsprojekt.

Efter att jag forslat ut fyra välfyllda skottkärror med biomaterial hade jag fyllt den stora rostfria skålen med gröna och två små trälådor med mogna respektive semimogna tomater.

Det behövdes sopas och ångtvättas under och bakom alla lådor. Nästa år ska jag försöka komma på ett sätt att dränera odlingslådorna utan att det rinner ut på golvet. Det blir så tråkigt med missfärgningar och fläckar på golvet. Efter att golvet sanerats städade jag fönsterna med såpvatten – samma recept som jag använt för att bekämpa ohyra med. Underligt nog blev det aldrig långtråkigt. Kanske det berodde på musiken eller det faktum att jag verkligen behövde göra något samtidigt som jag kunde drömma mig bort en stund. Nu återstår att tömma alla vattenslangar på innehåll och se till så att pumpen och bevattningssystemet klarar vintern. Även om tomaterna än så länge är väldigt dyra så är det värt vartenda krona!

Höstfinal

Idag har jag koncentrerat mig på att förbereda inför höst och vinter. Det är alltid ett litet motstånd att ta in det man ställt ut. Det blir så tomt och dessutom så är det lite jobbigt. Om man lever i ett klimat som vi gör så har man inte så många val om man inte vill åka en extra gång till tippen och affären. Kallröken in – check! Murkna in – check! Stolarna i gropen in – check! Dammpumpen tvättad och in – check! Pelargoner in – check! Vattenslang in – check! Tan in den mobila hönsgården – check!

Ovanpå allt fanns det en liten “backlogg” på tömning av gödselkärror till följd av en trasig stötstång som används när man ska tömma skottkärran på gödseltransportören, så först fixade jag stötstången och tömde skottkärrorna på gödsel. Sedan tog jag in en höbal med traktorn, följt av tvättning av kylskåpen som används vid hängmörning av fågelfän. En extra gallerhylla till den stora kylen tillverkades för att vara förberedd inför nästa slakt.

Just nu håller jag på att blogga samtidigt som jag försöker få till en middag för fyra som egentligen var ämnad till två. Tur att vi har ett skafferi att dryga ut maten med.

Veterantraktorer och tomater

Idag var vi på veterantraktorplöjning vid Hargs säteri. Jag tog några bilder med drönaren och med kameran, men ingenting stack egentligen ut. Jag får nöja mig med att det ändå var intressant att se hur de utan GPS eller andra synbara hjälpmedel lyckades plöja spikraka fåror.

Det är bra att veta att det finns en lokal klubb som säkerligen hjälper mig när jag har problem med min Volvo BM 350 Boxer från 60-talet.

Vi nöjde oss efter en knapp halvtimmes vistelse bland motorintresserade landsbygdsbor och vände hemåt. Väl hemma tog jag svampkorgen och gick ut på en kortare skogspromenad och lyckades fylla korgen med trattkantareller som delvis ska användas till morgondagens svampsås tillsammans med en av alla ankor som vi har i vårt matlager. Resterande svampar ligger nu och torkar i ugnen för senare förtäring. Det känns lite lyxigt att vara ute i skogen på några minuter. Just nu är skogen som bäst tycker jag.

Än så länge levererar växthuset färska tomater. Varje dag mognar nya tomater, och det är bara att plocka efter behov. Jag fyller inte längre den stora rostfria skålen, men det är fullt tillräckligt för att tillgodose husbehovet av tomatsallad och annat vad man kan hitta på i köket. Det kommer att ta emot att köpa tomat i affären när den dagen kommer. Vi har sedan länge ratat äggen som finns att köpa i affären. Idag ska jag göra en lasagne med egen tomatsås varvat med skivade tomater för att få lite extra textur.

Konsten att ta det lugnt

Förra helgen var det slakt och helt plötsligt hade vi ont om plats i våra kylskåp samt fullt med besök och hålligång här på gården. Från att ha haft ett relativt lugnt och trivsamt tempo kändes allt övermäktigt – speciellt med endast en fungerande diskmaskin. Det fanns varken tid eller ro till återhämtning. Efter att på ett riktigt klumpigt sätt förmedlat min frustration med efterföljande frostiga förhandlingar har lugnet och försoningen äntligen börjat återvända.

Jag har åter igen hittat tillbaka till att kunna ägna mig åt sådant som jag finner rofyllt utan att känna att jag borde göra någonting annat som är “viktigare”. I tisdags började jag sakta hitta tillbaka till mig själv, även om jag inte helt kan säga att allt är toppen. Det finns mycket man kan göra annorlunda och allt är inte så lätt att reda ut.

I tisdags åkte vi och köpte ett begagnat kylskåp för att underlätta framtida tillfällen då vi har behov att hängmöra kött. För mig är det viktigt att logistik och ordning råder oavsett vilken aktivitet som utövas här på gården. Om jag inte får ha ett visst mått av ordning runt omkring mig så försvinner en stor del av glädjen. Nu ska vi bara hitta en frysbox för att kunna frysa in allt vi producerar.

Igår kom jag hem lite tidigare och gick ut i skogen för att plocka lite svamp till kvällens måltid som i övrigt fylldes av ingredienser från egen odling. Egentligen hade jag tänkt hinna med att uppdatera bloggen redan igår, men webbhotellet som jag använder mig av hade haveri under hela eftermiddagen och kvällen. Idag är det relativt lugnt och vi har tillfälligt satt ett besöksförbud på gården som ska hjälpa oss att ta det lugnt för första gången på flera veckor. Jag kanske får tid till att knåpa med min fotobok eller någonting annat som faller mig in.