Det tar tid med självhushållning

Självhushållning tar tid, men det är fantastiskt kul att lära sig nya saker och prova på olika recept. Idag har jag spenderat större delen av dagen i köket med att ta hand om tomatskörden. Jag har gjort chutney av de större omogna gula tomaterna och lagt in gröna körsbärstomater i olika former. Eftersom jag tyckte att den förra satsen av tomatchutney var lite vek i smaken laddade jag med lite mer chili och mindre av rörsockret. Vi har sparat en hel del burkar som har fått kokas innan de fyllts på med innehåll. Beväpnad med arbetshandskar och plasthandskar utanpå det gör att man enkelt kan hantera burkarna utan att bränna sig.

E har också varit flitig och bakar äppelpajer av den frukt vi fick av svärmor. Det passade bra att jag tog en kortare paus för att plocka lite trattkantareller i skogen medan pajerna tillagades. Jag lyckades på rimlig tid fylla korgen med både trattisar och enstaka gula kantareller. Eftersom trattkantareller inte behöver rensas om man är noggrann med att inte få in skräp i korgen var det en enkel match att fösa in dem i ugnen för torkning till senare användning.

Idag blir det hängmörad anka i apelsin och tomater tillsammans med ris. När man väl styckat upp och stekt ankan sköter den sig själv i ugnen på valfri temperatur.

Jag lyckades ta till vara på hälften av de 9 kilo tomater som jag plockade igår. Tanken är att vi ska spara lite arbete till veckan och ta hand om resten – vi får se vad vi hittar på att göra med dem. Förmodligen blir det tomatmarmelad och “salsa verde” av resten. Jag tittade ut i växthuset och kunde konstatera att det fortfarande ser rätt mysigt ut trots avsaknaden av växtlighet.