Gröna tomater och höststädning i växthuset

Idag har jag spenderat hela dagen i växthuset. Med mössa och flera lager tröjor och byxor blev det snart varmt när temperaturen steg mot 25 grader. Jag plockade tomater i närmare en timme innan jag kunde börja klippa ner plantorna en efter en. Varje gång jag råkade trampa på en fallen tomat skar det i hjärtat. Nåja – jag kommer ändå få tillräckligt med tomater till att spendera några timmar i köket för att koka chutney och marmelad så att det räcker hela vintern. Nu vill jag att det ska bli vår så att man kan sätta igång med nästa odlingsprojekt.

Efter att jag forslat ut fyra välfyllda skottkärror med biomaterial hade jag fyllt den stora rostfria skålen med gröna och två små trälådor med mogna respektive semimogna tomater.

Det behövdes sopas och ångtvättas under och bakom alla lådor. Nästa år ska jag försöka komma på ett sätt att dränera odlingslådorna utan att det rinner ut på golvet. Det blir så tråkigt med missfärgningar och fläckar på golvet. Efter att golvet sanerats städade jag fönsterna med såpvatten – samma recept som jag använt för att bekämpa ohyra med. Underligt nog blev det aldrig långtråkigt. Kanske det berodde på musiken eller det faktum att jag verkligen behövde göra något samtidigt som jag kunde drömma mig bort en stund. Nu återstår att tömma alla vattenslangar på innehåll och se till så att pumpen och bevattningssystemet klarar vintern. Även om tomaterna än så länge är väldigt dyra så är det värt vartenda krona!