Upp och ner

Sinnesstämningen går upp och ner ungefär som morötter och vitlök. Morötter dras upp och vitlöksklyftor sätts ner i jorden. Den senaste veckan när jag kommit hem har mest handlat om att plantera vitlök uppe i odlingsterassen. Det blev närmare 25 lökar som delades upp i klyftor och sattes ner i jorden. Tre olika sorter med flätbar blast blev det. Idag täckte jag över vitlöken och sparrisen med ett täcke av löv. Det ska på ett lager granris också, men krångel med fyrhjulingens startmotor kom emellan och sedan stannade allt gårdsarbete av. Det är så fruktansvärt tråkigt och tärande när dagarna är så korta och man heller inte kan styra över sin egen tid. Just nu gör jag en lammgryta uteslutande med ingredienser från närområdet. Lamm från grannarna och egna grönsaker. Det finns fortfarande lite paprika kvar om man inte nöjer sig med grön paprika – för då finns det massor kvar. Jag räknade till mellan 20 och 30 per rad så det är nog närmare 80 stycken kvar. Vi får se hur många som hinner mogna innan kylan åter slår till. Jag hittade två auberginer och en hel del tomater som fick göra sällskap med lammet, lite tomatsås, ajvar, lök, örter och soltorkade tomater från egen produktion. Jag får se om jag kan bräcka förra söndagsmiddagen som bestod av anka, bräserade grönsaker, potatis och rotselleri.