Smygvår

Igår skrev jag ingentin i bloggen, men det betyder inte att jag inte fick någonting gjort. Normalt brukar jag skriva i bloggen strax före matlagning, men igår var det “Gubb-middag”, så det fanns ingen tid att skriva dagbok. På förmiddagen satte jag igång med att rensa lite ogräs på kullarna vid “Lilla Stonehenge”. Även om jag har sticklingar som blir till plantor från förra året, så tänkte jag testa om det går lika bra att ta sticklingar nu på våren som på sensommaren. Jag hade tänkt mig att det skulle bli ett “hav” av lavendel uppe på kullen. Det kan nog bli fint tillsammans med timjanbeklädd sluttning, en liten tall och en klätterros som slingrar sig upp mot himlen. Det är en hel del ogräs att rensa bort utöver alla solrosor som gjort sitt. Det var ganska skönt att jobba i solen med bara en tröja på sig.

På eftermiddagen fick jag för mig att jag skulle göra någon form av krokar för att kunna hänga upp hönät utanför flaket på Grimar. Det är först när jag själv behöver göra någonting som jag hittar på förbättringar. Den här gången blev jag lite irriterad över att det ligger så mycket höboss och drar åt sig fukt på flaket. Man kan inte lägga någonting där utan att det blir sörjigt. Sedan fastnar det på kläderna och slutligen hamnar det på golvet inomhus. Först tänkte jag göra någon träkonstruktion med krokar, men sedan kom jag på att jag faktiskt skulle kunna använda lite uttjänta hästskor. Efter att ha skapat en jigg var det sedan enkelt att svetsa ihop 6 stycken hållare som kan tryckas fast på flaket med en gummiduk som skydd och friktion mot metallen. På samma ämne så förbättrade jag hållaren för vattenkannorna som riskerar att välta om man inte kör försiktigt. Med tre stag, egentligen två, så kan man köra udda och jämnt antal kannor från ett till sex, men det tredje staget ger symmetri åt konstruktionen.

Brödet jag bakade igår ingick i den förrätt som vi hade på Gubbmiddagen. Det var sonen, sonens kompis, svågern och jag som tillsammans lagade och åt vår trerätters middag. Till förrätt var det gravad oxfilé tillsammans med picklad rädisa och lök, en soja-majonnäs och riven pepparrot. Till huvudrätt var det plankstek och till efterrätt blev det en pannacotta med en kaffekaramellsås och mortlade kaffebönor som gav efterrätten lite krispighet.

På temat förbättringar så har jag satt upp belysning i Hö-hörnan idag. Det gick ganska smidigt även om det var mycket kabel som skulle dras. I vanlig ordning så kopplade jag in så att man kan styre med både “App” och knapp. Nu är det nästan kul att väga upp hö! Det finns i alla fall inte mycket att klaga över.

Som avslutning på dagens olika projekt, som även idag inkluderat ogräsrensning, planterade jag om de flesta tomatplantorna. Jag väntar fortfarande på några bifftomatplantor som förmodligen gror vilken dag som helst. Ett tag hade jag lite för blött för vissa plantor som visade tecken. på övervattning. Det problemet verkar vara löst nu. Samtliga plantor är spänstiga och åter i god form.