Det finns hopp för banan

De senaste två dagarna har jag förbättrat några av RC-banans hopp. Det som är kritiskt för att göra ett bra hopp är att rampen är hyfsat jämn och inte ändras allt för mycket över tid. Minsta grop kan göra att bilen får kast med en oförutsägbar bana i luften som följd. För att råda bot på den saken har jag lagt tegelstenar som körunderlag. Det ser lite ut som en matta som ligger där, så varför inte kalla hoppet för Röda mattan eller kanske Flygande mattan?

Det andra som är viktigt är landningsplatsen som inte får vara för vågrät, eller ännu värre en uppförsbacke. Landningsrampen måste också vara ganska lång för att vara förlåtande, annars blir det lätt att man får ett “magplask” eller ännu värre så landar man med nosen före, vilket sliter onödigt mycket på bilen.

Det andra hoppet som jag har förändrat är hoppet som kommer efter Flygande mattan efter den första 180-graderskurvan på banan. Det hoppet är lite “trickigare” att få till. Hopprampen är ganska kort, vilket gör att man många gånger flyger längre än man tänkt sig. Jag kommer säkert att göra ytterligare justeringar för att kunna få lite “flyt” när man kör. Jag försökte mig på att gräva ner landningsrampen, men jag tror att jag kommer få gräva lite till för att göra hoppet lite snällare. Alternativt får jag minska vinkeln på hopprampen. Banan svänger precis efter hoppet, så man måste ändå sakta ner om man inte vill hamna utanför som det är nu. Som vanligt när man gräver så hittar man en massa stenar. Vissa är större än somliga, så man får hålla på ett tag och lirka med Grävis. Bortforslingen av stenarna skötte Lastman med bravur.

Även det lilla hoppet uppe i skogspartiet fick en landningsramp för att skona bilens underrede. Nu har jag bara två hopp kvar att förbättra, men de är ganska snälla redan som de är, så de kanske får vänta till förmån för andra områden som kan förbättras. Exempelvis så “måste” jag sätta upp ett staket för att hålla undan svinen. De är uppe varje dag och testar marken. Lyckligtvis verkar de hålla sig borta från själva banan när den är packad och hård.

Som avslutning på dagens arbete körde jag några rundor för att testa hoppen, men framförallt för att ha lite kul!