Städad helg

Det har varit fullt med hästar, kuskar och ryttare här på gården och jag har haft ambitionen att hålla undan med disk och kört sugis där det behövts. Den sista diskmaskinen med kaffekoppar och den stora kastrullen från dagens lunch surrar i bakgrunden för att sakta vänja öronen vid tystnaden som lagt sig.

Jag har tagit in tre av chiliplantorna. Två får göra sällskap inne i arbetsrummet och en får tills vidare stå i fönstret vid trappen upp till övervåningen. Det börjar bli dags att ansa dem inför vinterdvalan och dra ner på vattningen i takt med att ljuset blir allt svagare. Vi får se om de kommer att behöva belysning för att klara värmen. I västa fall kan de flyttas upp till sovrummet där temperaturen håller sig mellan 10 och 15 grader. Snart kan vi plocka in lite prydnadspumpor för att smycka fönsterbrädor och andra tomma ytor. Än finns det kvar att göra ute i trädgården.

Nu har jag tagit första spadtaget för att forma till och skapa trädgårdskullen på framsidan för att skapa lite mer liv i trädgården. Det får nog växa fram organiskt, även om jag börjat med att sortera ut lite stenar som inte är så organiska. I veckan får jag förhoppningsvis hjälp med att flytta lite större stenar från röset ute på ängen för att ge ytterligare en dimension åt det hela. Tanken är att stenarna ska sticka upp ur jorden och ge en illusion av att de legat där i tid och evighet. Runt om blir det buskar och perenner. Kanske jag sätter ett lägre staket som inramning och en liten gång eller trappa upp på den stora kullen. Jag får se hur det hela formar sig över tid. Eventuellt hinner jag med att forma så att jag kan börja plantera nästa vår. Det finns ju en stor risk för att jag driver upp några perenner från frö. Just nu ser det lite tråkigt ut med två högar tippmaterial på framsidan, men jag får väl blunda, och snart täcks allt med snö och mörker.