Långkok och ändrade planer

Jag fick en sous vide av min fru i julklapp. För den som har allt i köket var detta någonting jag aldrig haft en tanke på att komplettera utrustningen med. Den har legat i sin förpackning fram till förra veckan då jag gjorde ett första försök med anka. Det blev riktigt lyckat och nu tänkte jag att jag skulle försöka mig på kamben, som jag normalt brukar koka i Coca Cola och sedan ge yta åt den i ugnen. Efter att startat den i onsdags kunde vi avnjuta en mör och saftig middag. Kanske jag skulle satsat på mer röksmak, men i det stora hela blev även detta försök lyckat. Jag passade på att tillreda ett antal sidor för att kunna frysa in och ta fram när man är i behov av lite mat som gör fingrarna kladdiga.

För ett antal veckor sedan beställde vi ett växthus. Det var utlovat 3 veckors leveranstid, men när det inte hade kommit något efter 4 veckor ringde jag och hörde mig för om den uteblivna leveransen. “Ja – men det är 3 veckor under högsäsong, och ingen brukar sätta upp sitt växthus förens i mars-april. Under lågsäsong är det 6 veckor som gäller”. Efter lite diskussioner blev jag lovad växthuset vecka 11. Efter att jag gjort lite undersökningar och tänkt efter en gång till, bestämde jag mig för att maila och klaga på leveranstiden som inte kunde hållas. Till slut hävdes köpet och jag började titta på alternativ.

Ett norskt företag levererade samma typ av växthus, fast med trästomme och hade 1-2 veckors leveranstid. Något dyrare men förmodligen ett säkrare kort, med tanke på att det förra växthuset skulle ha levererats från Ryssland. Kanske inte det säkraste valet såhär i efterhand.

Efter ytterligare funderingar och lite räknande på vinklar, radier och kostnader, kom jag fram till att det faktiskt skulle relativt enkelt och billigt gå att tillverka ett eget växthus i trä. Min fru höjde ett varningens finger om att jag kanske tar på mig lite för mycket, och kanske borde tänka på att ta det lite lugnt. Det är i och för sig sant, men alternativet att inte göra någonting i väntan på att ett växthus ska levereras kan vara minst lika påfrestande.

Nu har jag på några timmar hunnit göra drygt hälften av alla spant som behövs för att få till ett växthus på 40 kvadratmeter. De ska sättas ihop och målas, sedan är jag ikapp med vad som jag annars sluppit göra om jag beställt ett färdigt men omonterat växthus.