Kontakt

Under veckan har jag under några kvällar spenderat tid uppe i Pelargonrummet för att installera eluttag till växtbelysningen. Om det bara vore så att jag manuellt skulle gå och tända och släcka så hade det varit enkelt att sätta upp en dubbelkontakt med en brytare och en enda tre-ledare, men nu vill jag ju kunna tända både på plats, från soffan och per automatik, så då blev det lite mer arbete. Jag valde LED-armatur som borde vara fullt tillräckligt för att täcka behovet av ljus. Det räcker med att jag spenderar en kvart uppe i pelargonrummet med 4 tända lampor för att jag ska bli glad i alla fall.

Jag satte dit en värmefläkt för att kunna öka temperaturen till 20 grader under groningsperioden för att sedan kunna sänka temperaturen till 10-15 grader under tillväxtfasen. På så sätt hoppas jag på att få kraftiga plantor tills det blir dags att plantera ut. I helgen tänkte jag börja med att så chili, paprika och rotselleri, som gärna tar god tid på sig. Armaturen går att höja och sänka med kedjor som hänger i krokar från taket. Jag har inte direkt planer på att göra en automatisk höj- och sänkbar anordning som följer växternas höjd… – om nu någon skulle tro sådant om mig.

Jag spenderade lite tid till att undersöka statusen på alla pelargoner, och rummet får nog ändra namn till Pelargondödarrummet. Vad jag kan se så har inte en enda överlevt. I och för sig så kanske inte själva rummet har med deras död att göra. Snarare är det avsaknaden av vatten och kärlek som lett till deras oåterkalleliga tillstånd. Jag är kanske mer en tomat- och grönskasmänniska än en pelargon- och blomstermästare.

Idag när jag kom hem så hade det som jag förutspådde imorse. Ett träd hade fallit i en av hagarna och naturligtvis slitit av eltråden som sattes upp förra helgen. Där rök de planerna på att sätta igång med frösådden när jag kom hem lite tidigare från jobbet. Fram med motorsågen för att plocka bort trädet, och sedan följde en stunds reparation av staketet i både halv- och helmörker. Nåja – snart övergår dagarna till att vara hel- och halvljusa!