Halt och grönt

Det är fruktansvärt halt just nu och broddar är mer eller mindre en nödvändighet för att inte vurpa.

I veckan har jag satt ihop två hyllor för att skapa lite bänkyta uppe i Pelargonrummet där en härlig grönska börjar sprida sig. Lösningen med en varmsida och en kallsida har fungerat utmärkt. Temperaturen på kallsidan håller sig mellan 15 och 17 grader beroende på om det är kväll eller dag, och varmsidan mellan 23 och 25 grader.

I takt med att pelargonerna tittar upp i pluggbrädan så har jag försiktigt flyttat över dem till en annan som jag sedan flyttat ut till kallsidan så att de växer sig lite kraftigare snarare än långa och gängliga. Just nu har 44 av de 100 frön jag sådde grott, och några “kläcks” varje dag så att jag har lite att pyssla med när jag kommer hem från jobbet. På natten täcker jag över sådden med plastmössor, och på dagtid får de lufta ur innan jag går på med blomsprutan på kvällen då proceduren upprepas.

I veckan delade jag på basilikan, dillen, sallaten och koriandern så nu har jag ännu fler plantor att ta hand om. Det blev lite trångt i varje kruka som hade fått generöst med frön. Nu har plantorna rest på sig efter omskolningen, och snart blir det dags för nästa generations frön att hamna i jord innan första skörden hittar in i köket.

10 av de 12 chilisorter jag sått har kommit upp och rotsellerin har börjat växa till sig och behöver snart individuella habitat. Gräslöken har fortfarande inte visat några tecken på liv.

Jag satte in luftfuktaren som jag haft i växthuset för att öka luftfuktigheten till runt 65 procent istället för de 45 som var tidigare. Nu behöver jag inte vattna lika mycket och bevisligen så gillar plantorna ljuset, temperaturen och den miljö som jag skapat.