Semester

Pergolan sattes upp och pyntades med skuggväv och LED-lyktor på två dagar under veckan, så ingen semester behövde användas till det. Dottern och jag monterade upp allt på några timmar och skuggväven kunde sättas på plats efter lite klurande med öglor, wire och tålamod. Mys-Ernst kan slänga sig i väggen!

Tomater och paprika sätter frukt som aldrig tidigare, även om tomatplantorna ser lite konstiga och förvridna ut. Jag tor att det kan bero på för mycket gödsel snarare än någon brist på vare sig vatten eller näring. En del paprikor ha fått pistillröta, vilket troligtvis beror på kväveöverskott i jorden. Det verkar som att hönsgödningen varit effektiv. Till nästa år får jag kanske flytta lite jord mellan växthus och uteodlingar för att få lite mer balans i näringssammansättningen. Idag var jag förbi kuporna för att inspektera. Det verkar som att aktiviteten ökat. Istället för att ett bi åker ut och in i kupan två gånger per minut så är det två, tre stycken fyra gånger per minut som visar sig. Det verkar gå åt rätt håll. Potatisen har kupats, och ogräs har rensats i landet. Just nu är knölarna ca 5 cm i diameter, så snart kan jag börja skörda lite lätt.

Nu har jag börjat med sammanbindningen av altanen med växthuset så att man ska kunna gå barfota mellan huset och växthuset. Jag kommer att öppna räcket och bygga en till trappa. Hälften av stenarna som ska hålla upp utbyggnaden är utplacerade och invägda. Det är ganska tidskrävande att gräva ner stenarna på exakt rätt djup. Det var mycket lättare förr när jag förlitade mig på vattenpass och ögonmått istället för laser.