Småkallt utan regn i sikte

Just nu håller jag på att komma upp med en reservplan om det inte kommer något regn den närmaste tiden. Vattnet som går upp till växthuset delas med ankor gäss och hästar. Det börjar sina! Det behövs ett extra filter om jag ska kunna ta vatten från dammen för att undvika stopp i fuktslangarna av alger.

Samtidigt som det är lite småkallt kan man glädjas åt att växter ändå verkar börja blomma. Vissa blommor i dikeskanten har redan blommat och kan följaktligen trimmas bort så att nästa omgång blommor som vallmo och smultron kan få ljus och blomma upp. De tulpaner som jag satte för några veckor sedan har börjat visa färg. Dessvärre är det bara en bråkdel som verkar ha klarat den tidigare omilda behandlingen. Vallörten lockar till sig humlor och andra pollinerare. Jag har för vana att ta en morgon- och kvällsrond för att kika till att trädgården sköter sig medan jag sover eller är på jobbet.

Jag har börjat förbereda platsen där den bikupa som jag håller på att bygga ska stå. Det blir en aningen okonventionell bikupa där binas naturliga instinkter får bestämma. Man får aningen mindre skörd, men å andra sidan får man för det mesta friskare bin som sköter sig själva. Huvudsyftet kanske inte är att få ihop 50 kilo honung per kupa som man normalt sett får, utan att bidra med nytta och kanske lära sig något samtidigt. Utöver ett lättskött samhälle behöver man inte investera i en massa prylar som annars behövs för att utvinna honung, vax, pollen och propolis. Den första bikupan blev för liten, så jag var tvungen att bygga en större. Jag hade tänkt fel på kupans innermått och ramarnas yttermått. Jag får använda den misslyckade kupan som blomlåda istället. För den som undrar hur allt fungerar, kommer allt bli tydligare vart efter som arbetet fortskrider. om man följer mitt bygge och mina bi-sysslor framöver.