
Snart är mina egna surdegsstarters redo att tas i bruk. Den på råg heter Rågge och den på vete heter Blanca. Rågge har kommit lite längre i utvecklingen, men det beror nog främst på att jag började tidigare med den och det faktum att råg har mer av bakterier och jästsvampar än vete.
Jag bakade ett surdegsbröd på lite köpesurdeg, men tyvärr fastnade degen i jäskorgen när jag skulle stjälpa över den i lergrytan. Nåja, den fick inte samma lyft, men den kommer säkert att smaka gott i alla fall.
Det har varit mycket fokus på bakning, men ju mer man håller på desto mindre komplicerat blir det. Det gäller bara att ha lite framförhållning. Pizzadegen som jag använde igår blandade jag ihop i fredags samtidigt som jag började med degen till dagens surdegsbröd. Igår bakade jag ett rostbröd för kommande veckas konsumtion och just nu håller jag på att jäsa en deg för att göra hamburgerbröd till kvällens måltid.





Idag har jag kört två vändor till tippen med mina egna och sonens rester från hans köksrenovering. Nu är jag i alla fall klar med den saken och kan njuta av en mindre stökig tillvaro. Jag tog tillvara på de badrumsmöbler som vi hade i det badrum som håller på att renoveras och satte upp dem inne i orangeriet som planerat. Det gick ganska smidigt. Just nu vet jag inte vad jag ska placera i skåpen, men jag misstänker att jag kommer förvara fröer och lite andra saker som förknippas med odling. Som en sista åtgärd för att omvandla kaos till ordning satte jag upp en låda vid återvinningsstationen för begagnade sopsäckar. Min fru fick bränna en skylt så att att alla vet vad som ska finnas i lådan.




Med förhoppning om att kvällens middag blir godare än när man äter en hamburgare i gatuköket så borde den rent teoretiskt inte vara speciellt mycket nyttigare. Jag kommer i alla fall kunna trycka i mig maten och veta att det är 100 procent nötkött mellan brödet som är fritt från okända tillsatser.



