Lista och tändkottar

Idag gick jag tillbaka till de vanliga helgrutinerna med att börja dagen med en kopp espresso medan jag skrev ner det jag ville ha gjort under dagen. Först ut var att doppa de kottar som hängt på tork i salladsslungan ovanför spisen i stearin för att bli tändkottar till braskaminen. Med lite skicklighet klarar man att tända kaminen med en kotte och fyra vedträn. Jag brukar lägga två lite större i botten där jag lägger kotten som tänds hållandes i handen för bästa resultat. Ovanpå den brinnande kotten läggen jag sedan två mindre vedträn tvärs över med lite mellanrum så att lågorna från kotten kan smeka båda vedträna på insidan. Ibland misslyckas jag och får ta en extra kotte, men det blir mer och mer ovanligt. Nu räcker kottarna hela eldningssäsongen ut.

Efter att kottarna var klara gav jag mig på att defenstrera den barrande granen. Jag fick tömma dammsugaren ett antal gånger innan alla barr hade avlägsnats från golvet. Därpå tog jag tag i hallens elarbete. Ett element som inte används avlägsnades för att ge plats åt de nya hallmöblerna jag skruvat ihop de två föregående dagarna. Vi var tvungna att komplettera med lite påbyggnadsdelar igår och då fattade jag beslutet att byta ut belysningsarmaturen som både var ful och gav ett för svag ljus enligt mitt tycke. Med pannlampa och multimeter har jag byggt in en dosa under belysningsknappen så att jag kan styra ljuset med mobiltelefonen eller datorn. Jag tänker sätta in en rörelsevakt som dimmar upp belysningen när man vistas i hallen. Kanske jag programmerar in så att jag har olika stark belysning beroende på hur mörkt och vilken tid på dygnet det är, men det får bli ett senare projekt i skrivande stund.

Det har regnat hela dagen idag och gässen väntar otåligt på att den frusna dammen ska tina. Det var ganska blött att föra upp vedan som jag kapat nere i maskinhallen upp till vedboden. De kartonger som jag körde ner till släpet för vidare transport till tippen hade blivit mjuka på den korta sträcka de exponerades i regnet. Som tur är så är det sällan minusgrader när det regnar så jag hann inte börja frysa nämnvärt när jag samlade ihop övriga grovsopor på släpet.

Det blev ingen vedklyvning då tiden springer iväg när man börjar sent på dagen. Avloppet i stallet får vänta till nästa helg liksom att ta hyllan som tidigare stod i hallen upp till Pelargonrummet. Jag har gått i valet och kvalet om jag ska värma upp Pelargonrummet och börja med tidig frösådd med tanke på elförbrukningen, men jag kommer nog att göra som förra året. Dels är det en hobby som får kosta lite och dels är paprika och andra grönsaker dyrare nu än tidigare. Förmodligen kommer pelargoner också att vara dyrare än tidigare så i slutänden sparar jag lite pengar samtidigt som jag har något att pyssla med under tiden som jag inväntar våren.