Byggstädning, gavel och takpapp

Idag var det segt att komma igång. Det snöade lite när jag gick upp på morgonen och isen hade lagt sig på dammen. Jag dröjde kvar inomhus och dammsög diskade och planerade. En sån här dag måste man ha en lista att utgå ifrån, annars blir det ingenting gjort.

När jag väl tog mig utanför dörren började jag med att städa undan lite byggavfall. Vissa plankor tog jag hand om och rensade från spik. Man vet aldrig när man behöver en ful bräda som inte behöver exponeras för kritiska ögon. Jag sparar allt virke som är längre än 50 centimeter och ibland även kortare. Hela gavelns överdel kunde jag använda överblivet virke från tidigare projekt. Istället för plast som diffusionsspärr använde jag överbliven takpapp från när jag byggde ankgården. Den ska hålla tätt åt ena hållet och släppa igenom fukt åt andra. Jag tror att jag satte den åt rätt håll nu. Jag tror inte att det spelar sådan jättestor roll där den sitter nu.

På sena eftermiddagen började jag med att lägga ut takpappen. Det är ett elände när det är kallt och blåsigt. Asfaltklistret är näst intill inte klibbigt alls och takpappen är styv och oformbar. Vid ett tillfälle kom en kastvind och lyfte upp våderna som jag lagt ut och spikat fast. Jag hann inte lägga ut all ströläkt, men fick i alla fall dit några som håller allt på plats till imorgon. Nu har jag bara två månader på mig att få takpannorna på plats enligt instruktionerna på takpappsrullarna. Hoppas jag hinner!