Låg- och högtryck

Igår kom jag inte så långt som jag hade önskat på takbygget, men ändå längre än vad man kanske kan förvänta sig av ett dagsverke. Dels kom jag inte igång tillräckligt tidigt då jag kom på att det kanske skulle störa husfriden och grannsämjan om jag började banka redan klockan åtta på morgonen. Jag passade istället på att gå upp i Pelargonrummet och skrotade runt med lite annat medan jag inväntade byggstartstid. Bitvis var det ganska blött, vilket mina leriga skor avslöjade. Jag fick ta det ytterst försiktigt så att jag inte halkade. På eftermiddagen hade mina hammarslag lockat till sig grannen från dammen, som inte var sen att hjälpa till. Det gick så mycket snabbare när jag fick hjälp med att kapa virke nere på marken, och jag kunde slå in spik efter spik. Vi hann precis klart med sista brädan då jag var tvungen att omrikta min uppmärksamhet åt matlagning på Muurikkan. Det blev aldrig någon takpapp lagd, så nu måste jag vänta på att det dagens regn torkar upp och kan ge mig en lucka att lägga pappen i nästa vecka.

Idag fortsatte jag med arbete som kan göras inne i verkstan. Kortsidan på orangeriet fick bli ett lagom stort projekt. Det var en fröjd att kunna arbeta med japan-sågen och kapa till reglar och utfasningar. Det verkar som att muskelminnet från i höstas håller i sig, och kanske några månaders vila har gjort gott för den mentala fokusen. Det blev inte alls lika bra när jag sågade ur hålen i bärlina och överliggare med sticksågen. Av någon anledning blir det alltid skevt när jag sågar med sticksåg. Jag vet inte om det beror på bladen eller att jag sågar med fel hastighet. Med hyvel och tålamod så ska jag nog få tapparna att pass in i hålen. Nu är allt inoljat och väntar på att kunna monteras någon dag i nästa vecka.

Jag hade även på agendan att tvätta takpannorna. Det tog sin lilla stund att spola av alla dryga 200 takpannor. Nu ska dessa räcka till ena sidan av orangeriets tak, och så får jag försöka hitta fler begagnade av samma modell som får täcka andra sidan. Jag behöver också hitta nockpannor som matchar i färg.