5 – Ananas (tomat)

Föna kom i en påse från min vän K som mer eller mindre bosatt sig i Frankrike. Fröna bredsåddes först i en bunke för att efter ca 10 dagar planteras om i individuella krukor. Förkultivering startade i slutet av mars.

Information

Mellan-tidig hög sort som ger frukter på 110- 115 gram. Denna tomatsort kommer bli en favorit för den som tycker om smakrika, söta frukter. Tomater är goda i sallader och till konservering. Frön sås i mars. För att fröna ska gro snabbt och enhetligt, täcks de med glas eller film. Temperatur i jorden ska vara minst +21-26 °C, rumstemperaturen ska vara minst +23 °C.
När plantorna utvecklar 2-4 riktiga blad, planteras de en och en. Plantorna placeras utomhus, när det inte längre är risk för frost. Tomater är inte krävande beträffande jord, men trivs bäst i lerjord. En diet som innehåller tomater anses reducera risken för att utveckla cancer och hjärtsjukdomar.

Skötsel: Ska “tjyvas” dvs du ska nypa bort sidoskott i bladvecken. Luckra jorden och gödselvattna regelbundet. Vattna när jordytan börjat torka men innan den är kruttorr. Behöver stöd. Toppa eventuellt plantan efter 4-6 klasar så koncentrerar sig tomatplantan på att få tomaterna att mogna.

Skörd: Skörda när frukterna fått sin rätta färg men fortfarande är fasta. Förvara i rumstemperatur. När tomatplantan inte längre kan stå ute på hösten tar du in de ljusgula tomaterna och låter mogna. Gröna tomater kan du sylta eller steka i olivolja och citron.